LÄHIOPETUS TAKAISIN

20.3.2017

Marjaleena Ilmakangas

 

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LÄHIOPETUS TAKAISIN

 

Ammatillisen koulutuksen kustannuksista enää puolet menee opetukseen. Lähiopetuksen määrä on pudonnut alle 22 viikkotunnin,  uhkana on putoaminen jopa alle 20 tuntiin viikossa. Tästä johtuu, että opiskelijat ovat vailla opettajaa ja lähiopetusta kouluviikon aikana useita tunteja. Peruskoulussa opettajien opetukseen tottuneet alaikäiset ammatinoppijat tarvitsisivat  perusteellista ohjaamista kädestä pitäen työsaleissa.

Harvat heistä ovat itseohjautuvia myöskään käsitteellistä ajattelua vaativissa oppiaineissa. Yhteiskunta - ja taloustietoa opetettiin vuosikymmeniä sitten 152 tuntia vuodessa. Nyt yhteiskun-tatiedon pakollisen kurssin pituus on 18 tuntia. Tällä tuntimäärällä pitäisi opettaa tuiki tärkeää kansalaistietoa yhteiskunnasta. Tätäkin vähäistä tietoainesta on kokeiltu opettaa itseohjautuen atk-avusteisesti. Siitä ei ole tullut mitään, onneksi. Yhteiskunnallisen ajattelun opettaminen vaatii vuoropuhelua ja väittelyäkin  luokassa, se vaatii opettajan ohjausta käsitteiden selkeyttämiseen. Ei ihme, että kaikenmaailman ääriliikkeet ja populismi saavat tässä totuudenjälkeisessä maailmassa tiedon puutteen vuoksi kannattajia.

Äskeinen uutinen ammatillisten opiskelijoiden heikentyneestä  fyysisestä kunnosta herätti toivottavasti opetuksesta vastaavat tahot. Menneinä hyvinä aikoina ammattiin oppivalla oli kahdessa lukuvuodessa 152 opetettua liikuntatuntia. Nyt pakollista liikuntaa on kolmen ( 3 ) vuoden aikana 18 tuntia. Tätä ei voi uskoa todeksi: tämä ikävaihe olisi mitä sopivin liikunnan elinikäisen harrastamisen  oppimiseen. Monipuolisten liikuntataitojen ja terveellisten elämäntapojen oppiminen  vahvistaisi kansan kuntoa.

Kunnollinen lähiopetus on saatava takaisin. Koulutuksen järjestäjien on panostettava tärkeimpään: opettajan opettamiseen ja opiskelijan oppimiseen. Rahoituksen kriteerinä voisi olla opiskelijalle annetun lähiopetuksen määrä per opintopiste. Jospa tämä menettely palauttaisi opetuksen kunniaan.

 

Marjaleena Ilmakangas

Lieksan Kokoomusnaiset

Savo-Karjalan Kokoomusnaiset

Kokoomuksen Naisten Liiton liittohallitus