LUKEMALLA PAREMPI TULEVAISUUS

LUKEMALLA PAREMPI TULEVAISUUS

 

Sakari Topeliuksen satu Tähtisilmästä isän lukemana, satumuisto Rumasta ankanpojasta tulimyrskyistä  rintamalomalla olevan isän sylissä kuunneltuna ja mummolassa tädin lukema Punahilkka-satu ovat meille kultaisia lapsuuden muistoja. Sadut antoivat ajatuksille siivet. Eläydyimme Tähtisilmän kovaan kohtaloon. Ruman ankanpoikasen kokema vääryys ja lopulta oikeudenmukaisuuden voitto olivat parasta moraalikasvatusta. Punahilkan kohtalo opetti, että asiat kuitenkin lopulta järjestyvät hyvin.   Nämä sadut ovat sisältäneet jotain hyvin  merkityksellistä.

Näitä lukijan ja lapsen yhteisiä kokemuksia toivoisimme tämän ajan lapsille ja vanhemmille.

Lapsille lukemistutkimuksissa on havaittu, että vain parikymmentä prosenttia isistä lukee säännöllisesti lapsilleen. Muutenkin lukutaito ja etenkin luetun ymmärtäminen ovat olleet koululaisillamme laskusuunnassa. Ongelma voidaan ratkaista. Lukemisen arvostusta on nostettava.

On tutkittu, että isän säännöllinen ääneen  lukeminen vahvistaa poikien lukutaitoa, jopa  lukuintoa. Pojille ja tytöille voi kehittää tätä lukuintoa luomalla arkisia rutiineja lukuhetkistä. Keskittyminen hetkeen, sadun ymmärtäminen, sen  herättämien tunteiden kokeminen ja erityisesti uusien sanojen oppiminen lisäävät lapsen valmiuksia aloittaa koulu. On tutkittua tietoa siitä, miten lapsille lukemisella, koulumenestyksellä ja koulumyönteisyydellä on positiivinen yhteys. Kiinnostavaa on, että lapsen tulevaan koulumenestykseen vaikuttaa enemmän se, kuinka paljon kotona luetaan kuin vanhempien sosioekonominen asema tai koulutustausta. Kirjastomme tarjoavat koko kansan aarreaitan kaikkien  lukuharrastukseen.

Tulevan Isänpäivän kunniaksi toivotamme isille ja lapsille ikimuistoisia lukuhetkiä.

Joensuun Kokoomuksen Naiset

Heleena Uusi-Illikainen ja Ritva Mikkola

Savo-Karjalan Kokoomusnaiset

Marjaleena Ilmakangas

lähteenä tutkimuksiin käytetty lukukeskus.fi-sivustoa