MONOLAN AITTA UUDEKSI KULTTUURIMATKAILUKOHTEEKSI

MONOLAN AITTA UUDEKSI KULTTUURIMATKAILUKOHTEEKSI

6.8.2015

Pielisellä lipuu vene Aino ja Jean Sibeliuksen hääaitan rantaan Monolanniemeen. Rantaniityllä näkyy aitalle johtavia polkuja. Maitse ja vesitse saapuu Sibeliuksen musiikin ihailijoita kokemaan kunnostetun hirsiaitan paikan hengen. Kansallis- ja kansansäveltäjämme muistoa on haluttu vaalia kunnostamalla viimeisimpien rakennustekniikan keinoin maahan vajoamassa oleva hirsiaitta käyntikohteeksi. Alueella voi kuunnella Sibeliuksen musiikkia uusimpien elektronisten keksintöjen  avulla.  Aitta ja sen ympäristö on rakennettu miljööksi, jossa viihdytään kaikkina vuodenaikoina. Alkukesän herkkyys, keskikesän vehreys, ruska, kaamos, pakkaset, kevään huikaiseva valo luovat kehykset tutustua uuteen kulttuurimatkailukohteeseen. Matkailijoille Pielinen soi koko vuoden. Kolin kulttuurimatkailu on uusilla urilla. Kareliaanit kiehtovat katsojia ja kuuntelijoita eri taidemuotoja esittelevissä tapahtumissa.  

Lieksalaiset ovat kiitollisia tämän yhteisen kansallisomaisuutemme pelastajille, jotka vaikeina taloudellisina aikoina halusivat säilyttää ja vaalia tätä kulttuuriperintöämme.

Edellä kuvattu voi olla totta lähitulevaisuudessa, mikäli kokisimme yhdessä arvokkaaksi asiaksi pelastaa merkittävä Jean Sibeliuksen elämään kuulunut rakennus ja sitä ympäröivä luonto.

Kuluvana kesänä on aitan korjaus saanut ymmärtäjiä: erityisesti sellisti Jussi Makkonen ansaitsee kiitoksen aloittamastaan suurenmoisesta työstä, jonka me lieksalaiset saatamme päätökseen, eikö niin!

 

Marjaleena Ilmakangas

Savo-Karjalan Kokoomusnaisten puheenjohtaja